Elektromos autó pályázat részeredményei

2047 elektromos autót igényeltek

A vállalkozások 2024.február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az MTI-nek küldött közleményben ismertették, hogy 2024.02.22-ig 1658 cég igényelt támogatást 2047 járműre, közel 8 milliárd forint értékben.

A pályázati felhívásban 9 375 db gépjárművet jelőltek meg, amely célszámként, amely a pályázati keretösszegből biztosítható, így a jelenlegi 2047 megigényelt jármú, a pályázati keretnek a kb: 22 %-t jelenti.

A zöldenergia hasznosítást ösztönző kiírásra jövő tavaszig várják a pályázatokat.

A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti.

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat, erről mi is tájékoztatást adtunk ebben a bejegyzésünkben.

Az eddigi adatok szerint a legnépszerűbb járműkategória

  • a személyautóké, amelyekből 1549 megvásárlását tervezik a pályázók.
  • Kisteherautókból e mennyiség harmadára,
  • busz és 3,5 tonna feletti tehergépkocsi iránt pedig néhány darab erejéig mutatkozott eddig érdeklődés – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Kifejtették, hogy a károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés, azon belül túlnyomórészt a közúti forgalom felel. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése.

2020 elejéhez képest ötször több, mintegy 88 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon.

A tisztán elektromos gépkocsik száma 2024.februárban meghaladhatja az ötvenezret.

Hangsúlyozták, a jövő a zöldenergiáé. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség megerősítéséhez.

Az EM az e-mobilitás további terjedésének előmozdítása érdekében a hazai töltőinfrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik – közölte a szaktárca.

(forrás:MTI)

Vegye igénybe ezt a lehetőséget!

Ezt mindenképpen nézd meg, ha fejleszteni akarod a vállalkozásodat! Add meg az elérhetőségedet és visszahívunk!